SCÉNICKÉ ČTENÍ

Den dětí v naší škole patřil scénickému čtení

Když se v kalendáři přiblíží datum 1. června, všichni rodiče začnou horlivě přemýšlet, čím by své děti v jejich slavný den překvapili a potěšili. Členové našeho pedagogického sboru letos přemýšleli úplně stejně a vymysleli u žáků oblíbenou celoškolní přehlídku scénického čtení.

V první části programu vystoupili žáci 1. – 3. tříd. Všichni žáci těchto tříd zažili scénické čtení poprvé, takže není divu, že se o některé z nich pokoušela tréma. Přesto se všichni snažili podat co nejlepší výkon. Děti z 1. A předvedly pohádku Proč nechtěl Honza princeznu za ženu. 1. B si připravila pásmo Písmenkové pohádky a Poučnou pohádku pro malá čuňátka. Druháci pro své spolužáky uvařili Pohádkovou polévku. Diváci mohli ochutnat hned několik klasických českých pohádek, včetně jedné ukrajinské. Tento blok uzavírali třeťáci s moderní pohádkou O Karkulákovi, ve které nám názorně předvedli, co se všechno může stát, když Karkulku v pohádce O Červené karkulce supluje Kašpárek. Pokračuj ve čtení.

Ve 2. části svá scénická čtení předváděli zkušenější čtvrťáci a páťáci.  Žáci čtvrté třídy si připravili krásné kostýmy a náročné kulisy a předvedli veselou pohádku Jak Mojmír ke štěstí přišel. Před mladšími spolužáky se nenechali zahanbit ani páťáci a s vervou a sborovým zpěvem předvedli veselé pohádky O perníkové chaloupce a Brémští muzikanti.

Ve třetím bloku se představili se svým scénickým čtením žáci 6.-9. tříd. Na všech účinkujících bylo vidět, jak je jejich vystoupení baví, jak si ho užívají. 6.A si moc přála předvádět detektivní příběh, takže přítomné nechali nahlédnout do řešení zápletky v povídce Oskara Wilda Zločin lorda Artura Savila. 6. B vsadila na klasiku a ve svém strhujícím vystoupení předvedla starou řeckou pověst o Perseovi. Sedmáci se věnovali starým pověstem českým. 7. A přehrála příběh, ve kterém Libuše musela poslouchat, že dlouhé vlasy znamenají krátký rozum. 7. B naznačila, jak by to mohlo vypadat, kdyby se holky z této třídy pustily do dívčí války. Asi proto, že budou brzy prázdniny, jsme cestovali s 8. A na opuštěný ostrov za Robinsonem Crusoe a jeho přítel Pátkem. Bylo to velmi dramatické, ale to diváci ještě netušili, co je čeká. 8. B si totiž pro ně připravila ukázku z dalšího dílka Oskara Wilda Strašidlo cantervillské. A ve strašení pokračovala i 9. A, která zdramatizovala báseň Karla Jaromíra Erbena Svatební košile. Závěrečným vystoupením celého dopoledne bylo vystoupení 9. B třídy, která připomněla všechny křivdy slezského lidu na přelomu 19. a 20. století v básních Petra Bezruče Ostrava a Maryčka Magdonova.

Všechna scénická čtení bedlivě zhlédla i odporná porota, která byla speciálně pro tento den vytvořena z knihovnic Městské knihovny ve Vratimově, za což jim mnohokrát děkujeme. A protože děti moc rády soutěží, odborná porota nakonec ocenila za mimořádný výkon tyto žáky: Amélii Kulštejn za roli draka, Dominika Strakoše za kohoutka. Za postavu vlka byl oceněn Michal Korman. David Konvičný předvedl nezapomenutelného vypravěče v pohádce O Karkulákovi. Ve 4. třídě ocenění získali Štěpán Kmošťák Martin Lukeštík a Matěj Střelec. V 5. třídě si odměnu vyzpívali Natálka Krčková, Radim Čecháček, Sabina Kursová a Dominik Kokeš. V 6. A se porota nechala ohromit výkonem lady Clementiny v podání Evelin Gužíkové. V 6. B ocenění získala Eliška Vicherková za roli bohyně Athény. V 7. třídách byl oceněn Adam Krupa a proradná Šárka v podání Magdalény Harokové. I když byla středa, cenu si odnesl z 8. A Vít Matusik za roli Pátka a skvělá Natálie Šturmová z 8. B za roli strašidla cantervillského. Z 9. tříd byl oceněn Jan Pieronkiewicz za roli umrlce.

Akce měla velký úspěch, děti hodnotily navzájem svá vystoupení, oceňovaly talent, kostýmy i výkony svých kamarádů. Zdá se, že svým dárkem jim letos udělali učitelé a učitelky na naší škole opravdu radost. Byla to jedna opravdu povedená sváteční čtenářská párty.

kolektiv pedagogických pracovníků ze ZŠ Vratimov, Masarykovo náměstí, tentokrát v roli režisérů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *