EXKURZE DO PAMÁTNÍKU HRABYNĚ

Deváťáci si připomněli konec 2. světové války exkurzí do Národního památníku v Hrabyni

Již 79 let si připomínáme 8. května vítězství nad fašismem v Evropě. Dnešní děti znají události roku 1945 jen z fotek, z filmů a z PC her. A protože do Národního památníku 2. světové války v Hrabyni je to z Vratimova kousek, vydali se žáci 9. tříd se svými tř. učitelkami v úterý 14. května 2024 na exkurzi do největšího památníku ostravsko– opavské operace do Hrabyně.

Exkurze měla 3 části. Nejprve si žáci prohlédli bojovou techniku umístěnou vedle hlavní budovy památníku. 

Pak účastníci exkurze absolvovali dvouhodinovou prohlídku v hlavním objektu památníku, ve kterém postupně zhlédli pamětní síň se sarkofágem s hlínou z 26 míst, kde bojovali a umírali českoslovenští občané. Pak se vydali na prohlídku expozice Těžká léta, která mapuje vojenský, politický, kulturní, hospodářský i běžný civilní život v Československu v letech 1938-1945. Nejvíc žáky zaujala bojová scéna, která se snaží simulovat život uprostřed bojů. Celá exkurze graduje v části věnované holokaustu. Nejprve se žáci ocitli v místnosti s aranžovanou scénou „schody smrti“, připomínající život v koncentračních táborech, poté pokračovali před sádrovou předlohu Sousoší lidických dětí. 

Ve 3. části se žáci usadili ve výukové místnosti informačního centra a absolvovali edukační program s názvem „Nezačalo to až v Osvětimi“. 

Po celou dobu exkurze si žáci své nově nabyté znalosti, názory i emoce zaznamenávali do pracovních listů, které si s sebou odvezli domů. Kromě nich si s sebou domů odnesli i mnoho důkazů o hrůzách války, které nemají nic společného se šťastným a svobodným životem, který naše děti v současné době prožívají. Doufejme, že se naši žáci budou i nadále setkávat s válečnými útrapami jen prostřednictvím výstavních expozic, ale nikdy ho nepoznají ve svém skutečném životě.

                                                                                              za organizátory exkurze Mgr. Pavlína Kožušníková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *