ÚSPĚCH NAŠICH DEVÁŤÁKŮ

Úspěch vratimovských deváťáků v soutěži Lidice pro 21. století

Již tradičně se žáci 9. tříd naší školy účastní vědomostní soutěže Lidice 21. Letošního ročníku se zúčastnilo 2177 žáků a do soutěže škol se zapojilo 123 škol z České republiky, Slovenska a Polska. Ze všech účastníků bylo vybráno 40 finalistů na slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, které se letos konalo ve středu 22. května 2024 v krásném Besedním domě v Brně. Máme radost, že hned 4 finalisté: Sabina Czakóová, Jan Jurča, Daryna Melnyk a Veronika Pifková, jsou žáci naší školy. Daryna Melnyk získala za svou slohovou práci i zvláštní cenu poroty.

Dostat se až na slavnostní vyhlášení nebylo jednoduché. V 1. kole žáci museli zvládnout vědomostní test s otázkami, které se týkaly především života v období 2. světové války, a napsat slohovou práci na zadané téma. Nejvíce účastníků si vybralo aktuální téma „Co se mi honí hlavou, když je válka tak blízko?“. Do 2. kola už postoupilo jen 40 finalistů, kteří museli zvládnout další vědomostní test.

Samotné vyhlášení je vždy příjemným setkáním mladých lidí, kteří všechny výše zmíněné podmínky zvládli nejlépe. Nejprve za přítomnosti vedoucích osobností Památníku Lidice, Karlovy univerzity a Ústavu pro studium totalitních režimů proběhlo slavnostní předávání ocenění všem finalistům. Pak přítomní herci Máša Málková, Dana Černá a Vilém Udatný přečetli porotou oceněné slohové práce. Následoval obědový raut a pak se žáci rozdělili do pracovních skupin a vydali se na doprovodný program do Bunkru 10-Z, do Arnoldovy vily nebo na hrad Špilberk.

Večer se vratimovští žáci vraceli domů hned s několika úplně novými zkušenostmi: na pódiu přijímat ocenění za přítomnosti médií, úspěšně reprezentovat svou školu v mezinárodní soutěži  a procházet se po nejslavnějších místech brněnské historie.

Děkujeme jim za vzornou reprezentaci školy a přejeme jim, aby zažili ještě mnoho úspěchů nejen v nejrůznějších soutěžích, ale i v osobním životě.

FOTOGALERIE

Mgr. Pavlína Kožušníková, koordinátorka soutěže Lidice 21 na ZŠ Vratimov, Masarykovo náměs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *