JARNÍ PRÁZDNINY NA LYŽÍCH

            Osmnáct dětí naší školy, které mají rády pohyb, se v době jarních prázdnin zúčastnilo lyžařské školy v Malenovicích. Akce, kterou pořádala agentura FITANO, se konala od pondělí 28. února do pátku 4. března. Každé ráno v 8:20 nás autobus vyzvedl na vratimovském nádraží a odvážel nás do lyžařského areálu Malenovice Poma. Domů jsme se vraceli každé odpoledne v 16:00 hodin.

            Celkem padesát účastníků lyžařské školy bylo rozděleno do čtyř družstev – úplní nováčci, začátečníci, pokročilí a borci. Samostatnou jednotku tvořili naši super cool snowborďáci. Jejich schopnost udržet se na prkně, sjet ze svahu a nezabít se, nepřestanou autorku článku udivovat.

A začalo se s učením – pizza, hranolky… Ne, nebojte se, děti se nezačaly nacpávat nezdravým jídlem, to jsou jen pojmy, jak dětem snáze přiblížit, co mají dělat s lyžemi: pizza – špičky k sobě, hranolky – lyže vodorovně. Instruktoři potili krev a jejich snaha brzy nesla ovoce – ve středu již všichni vyjeli pomou nahoru na svah a s pomocí nebo i bez ní sjeli dolů. Radost byla (na obou stranách) veliká.

            Krásné slunečné počasí ve středu probudilo naše nejlepší lyžaře k akci – domluvili se, že si udělají uprostřed sjezdovky piknik, a to se vším všudy – v lehkých šatičkách, topech, tílkách a kraťasech  si vyvezli kempingové židličky a svačiny na svah a uprostřed sjezdovky si užívali sluníčka a skvělé nálady.

            Čtvrteční den se všichni pilně připravovali na páteční závody. Touha vyhrát byla u mnohých silná. Pilovaly se carvingové oblouky, rychlost i mrštnost. Trenéři dávali cenné rady, jak vylepšit formu i styl. Sílu k výkonu malí lyžaři čerpali v Penzionu P.O.M.A., kde nám každý den paní kuchařky chystaly vydatný oběd, takže občas došlo i na ony hranolky. Ale energie bylo přece potřeba spousta.

            S napětím očekávaný den „D“ nastal. Hustá mlha a sněžení ještě podtrhly nervozitu některých borců. Rodiče povzbuzovali jezdce, ti ze sebe vydali maximum, takže nakonec samozřejmě zvítězili všichni. Byly rozdány diplomy, ceny  a nechyběla ani závěrečná „sladká“ sprcha v podobě bonbónů. Unavení, ale šťastní, se všichni vrátili domů s předsevzetím strávit i příští jarní prázdniny s kamarády na sněhu.

Mgr. Lenka Parmová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *