EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ VE VRATIMOVĚ

Je to již 20 let, kdy se nejrůznější organizace i jednotlivci v celé Evropě 26. září zapojují do akce s názvem Evropský den jazyků. Prostřednictvím aktivit probíhajících v tento den si má veřejnost připomenout potřebu studia jazyků i skutečnost, že studium jazyků pomáhá budovat toleranci a porozumění mezi lidmi.

Také žáci 6.-9. tříd naší školy se rozhodli si tento den připomenout. Pod vedením vyučujících českého, anglického i německého jazyka v pondělí 26. září 2022 vytvořili vybraní žáci stanoviště se zaměřením na určitou jazykovou oblast, konkrétně rozdělení evropských jazyků, britskou i americkou angličtinu, maďarštinu, polštinu, slovenštinu, ukrajinštinu, italštinu, japonštinu i různou podobu němčiny v německy mluvících zemích.

Ostatní děti 2. stupně pak o přestávkách plnily na jednotlivých stanovištích různé úkoly, např. jazyková pexesa, vědomostní kvízy, přiřazování slovíček k obrázkům, sestavování receptů národních jídel, umísťování nejznámějších míst na mapě, osmisměrky, překlady textu, jazykové přesmyčky. Pro větší názornost byla jednotlivá stanoviště vyzdobena různými plakáty, mapami i obrázky, které si žáci předem vyrobili. A protože naši žáci kromě kamarádů a plnění úkolů mají nejvíce rádi jídlo, tak na jednotlivých stanovištích dostávali i odměny v podobě sladkostí, ukrajinských palačinek, kterým se říká mlynci, jablkovo-medových cupcakes, maďarských ořechových závinů, japonských tyčinek, italské pizzy a slovenských korbáčiků.

Děti představující jednotlivé jazyky se ze všech sil snažily předat své znalosti svým spolužákům, kteří zase se zájmem plnili zadané úkoly. Školní chodba se tak proměnila v jeden velký workshop, jehož všichni zúčastnění se skvěle bavili při plnění zadaných úkolů, ať byli členy týmů na stanovištích, nebo řešili zadané úkoly. Akci ovládla přátelská pracovní atmosféra, veselá nálada a spokojenost z dobře odvedené práce, čímž žáci beze zbytku naplnili cíle tohoto výjimečného evropského dne.

vyučující jazyků v ZŠ Vratimov, Masarykovo náměstí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *