ADVENTNÍ DÍLNY

Advent je obdobím čtyř neděl před 25. prosincem. Je to období duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Advent je také ale dobou zklidnění.  Odpovídalo to totiž životnímu stylu našich předků, jejichž přirozeným rytmem byla intenzivní práce v době od jara do podzimu, kdy bylo nutné zvládnout veškeré zemědělské práce, a odpočinek v zimě, kdy se vykonávaly domácí práce jako draní peří, šití, pletení, předení, tkaní apod.

A možná právě proto se ve středu 30. 11. 2022 konaly na naší škole „Adventní dílny“, které byly určené pro rodiče a děti první, třetí a čtvrté třídy. Dílny, na kterých byla možnost se na chvíli zastavit v této tak hektické době, společně strávit čas, povídat si, prostě jen tak být a připomenout si blížící se kouzelný čas Vánoc.

Rodiče si společně s dětmi vytvářeli vánoční svícny, ať už na dřevěném podstavci nebo v podobě zasněžené skleničky. Ke své tvůrčí práci měli vše, co potřebovali – zelené větvičky, dřevěné ozdoby, drobné baňky, hvězdičky z kůry nebo sněhový poprašek, který zdobil všechno včetně lavic, židlí a podlahy. Rodiče přinesli cukroví, zákusky nebo slané dobroty, které sami přichystali. Učitelé pomáhali, pokud bylo potřeba, žáci 9. ročníků vařili čaj nebo kávu, zkrátka co kdo chtěl. A byl to ten správný čas „zastavení se“. Čas, kdy jsme byli všichni spolu. Čas, kdy nebylo potřeba spěchat. Odměnou nám všem byl úsměv dětí a spokojenost všech, kteří se dílen zúčastnili.

Přeji nám všem, abychom podobný čas zažívali nejen v období Vánoc, ale i v našem běžném každodenním životě, protože pocit blízkosti a sounáležitosti je zkrátka k nezaplacení.

M. Pelikánová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *