OSVĚTIM A KRAKOW

Mrazivý školní zájezd do Osvětimi a Krakova

Na většinu školních zájezdů žáci jezdí na jaře, v létě i na podzim, když je hezké počasí. Jsou ale destinace, kam je nejlépe vyrazit v mrazivém adventním počasí. K takovým turistickým cílům bezesporu patří polský koncentrační tábor v Osvětimi a adventní trhy v Krakově, kam se vydali žáci 9. tříd ze Základní školy Vratimov, Masarykovo náměstí, se svým pedagogickým dozorem ve čtvrtek 1. prosince 2022.

Prohlídku koncentračního tábora v Osvětimi začali účastníci zájezdu nejprve v pracovním táboře Auschwitz. Hned na začátku exkurze žáci pochopili, že i když nápis nad vstupní branou říká, že práce osvobozuje, v těchto místech o žádné svobodě nemůže být řeč. Při pohledu na fotografie umučených vězňů, na hromady věcí běžné potřeby, které po nich zbyly, na cely ve vězení, apellplatz, šibenici, stěnu smrti, ostnatý drát kolem celého areálu i na zbytky plynové komory, si žáci uvědomili, o čem se v hodinách dějepisu učili. Mnohým až v průběhu děsivé prohlídky pracovního tábora Auschwitz a pak i vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau došlo, jak v praxi probíhal nacistický plán na vyhlazení méněcenných ras, především Židů. Kromě vyprávění příběhů vězňů, plných utrpení a smutných životních osudů, si účastníci zájezdu díky mrazivému počasí mohli lépe představit, jak těžké bylo v zimním období přežít jen ve vězeňském šatu.

Druhá část exkurze se nesla již v mnohem radostnější náladě. Již při vjezdu do Krakova účastníci zájezdu obdivovali krásnou vánoční výzdobu města. Vyfotografovali se se sochou wawelského draka, prohlédli si historické sídlo polských králů Wawel s katedrálou svatého Stanislava a Václava. Vyvrcholením celého zájezdu byla návštěva Hlavního krakovského náměstí, kde se po malém historickém představení renesanční tržnice Sukiennice a kostela Panny Marie žáci rozprchli na tolik očekávané adventní trhy. Kromě krásných ručně vyráběných suvenýrů z jantaru, skla a z vlny a nejrůznějších dobrot žáci obdivovali především nádherná koňská spřežení, která projížděla přes náměstí s turisty. Po setmění se rozsvítila i vánoční světelná výzdoba náměstí v podobě krásných svítících andělů a nejrůznějších zářících ornamentů. Krásná krakovská výzdoba žáky vyprovázela až na kraj města, odkud se s mnoha novými zážitky a s vánočními dárky pro své blízké vydali zpět do svých domovů. Nezbývá než popřát všem účastníkům zájezdu, aby svými dárky z Krakova udělali doma radost a nikdy ve svém životě nepoznali nic z příběhů, které si vyslechli v první části jejich zájezdu.

FOTOGALERIE

za organizátory zájezdu Mgr. Irena Liptáková a Mgr. Pavlína Kožušníková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *