VI. TŘÍDA V ARCHIVU MĚSTA OSTRAVY

VI. třída strávila trochu neobvyklý Den dětí. Ve čtvrtek 1. 6. jsme se ráno vypravili do Archivu města Ostravy, který sídlí v Ostravě – Přívozu a právě letos slaví 100 let od svého založení.

V rámci exkurze jsme se seznámili nejen s dějinami archivu, ale především s tím, k čemu takový archiv slouží a co v něm můžeme najít. Prohlédli jsme si nejstarší listiny, pečeti, kroniky a další archiválie, navštívili jsme knihařskou a fotografickou dílnu a seznámili jsme se s náročnou prací těchto odborníků. U restaurátora knih jsme si mohli doslova osahat pergamen, o kterém se ve škole jen učíme, a paní fotografka dětem ukázala, co to jsou negativy a jak funguje temná komora. V digitální badatelně si děti samostatně mohly na počítačích vyhledat a prohlédnout digitalizované archiválie. Na závěr exkurze jsme nahlédli také do depozitáře, kam se běžná veřejnost jen tak nedostane.

Exkurze se velmi vydařila, paní archivářka děti pochválila za aktivní účast a zajímavé dotazy. Všichni jsme si odnesli řadu nových poznatků. Věděli jste například, že i vaše vysvědčení z 9. ročníku ZŠ bude jednou uloženo v archivu?

Po příjezdu do Vratimova už se všichni těšili na druhou část naší výpravy. Rovnou z nádraží jsme se přesunuli k řece, rozložili si deky, rozbalili si dobroty a mohl začít slíbený piknik ke Dni dětí. Někteří hráli badminton, jiní karty, další se brodili v řece Ostravici a někdo prostě jen odpočíval. Samozřejmě padla také otázka, kam a hlavně kdy vyrazíme na další exkurzi? No, uvidíme…

FOTOGALERIE

Irena Liptáková a Radek Huška

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *