TURISŤÁK 8. TŘÍD

Často od odborníků slýcháme, že jedním z největších problémů dnešní mladé generace je nedostatek pohybu a nezájem o pobyt v přírodě. Již tradičně se v naší škole pokouší tyto problémy řešit nabídkou pětidenního turistického kurzu pro žáky 8. tříd, jehož cílem je poskytnout dětem možnost prožít týden v přírodě a okusit nezapomenutelné pocity při zdolání turistické trasy. Pokračuj ve čtení kliknutím na tlačítko Read More.

Letošní turistický kurz proběhl od 5. – 9. června v Mostech u Jablunkova. Žáci byli ubytování v chatě Skalka. Hned první den děti musely absolvovat první náročný výstup, protože chata Skalka se nachází na pořádném kopci. Ale protože byl na oběd řízek, nikdo neprotestoval a bez problémů na kopec všichni vystoupali. Odpoledne se učili orientovat v mapě a práci s buzolou. Většina obstála i při praktické zkoušce hledání pokladu s mapou a buzolou. Někteří se nechtěně vydali na jinou stranu, než měli, ale všichni se nakonec sešli při večeři, po které pak proběhlo mistrovství 8. tříd v Dobble, v piškvorkách a v páce. Šťastní vítězi dostali diplomy i sladké odměny.

Na úterý byla naplánovaná celodenní túra na opevnění Šance. Kromě prohlídky vojenského opevnění, děti v lese v průběhu trasy plnily různé úkoly. Komu celodenní túra nestačila, mohl si večer zahrát volejbal, stolní hokej, ping pong, nebo některou ze stolních her.

Středeční program začal pohodovou procházkou na nedalekou rozhlednu Tetřev. Po výtečné svíčkové na oběd se dvěma druhy knedlíků (největší jedlík snědl 22 knedlíků!!!) na děti čekala náročná hra, kterou učitelé nazvali Beskydský víceboj. Nejprve se žáci rozlosovali do týmů. Každý tým si určil své jméno, vymyslel pokřik a nakreslil znak. Žáci museli luštit vzkaz v Morseově abecedě, prokázat všeobecné znalosti z historie, matematiky, fyziky, v orientaci v mapě, rozluštit hádanky otce Furyho, prokázat svou fyzickou zdatnost i obratnost a nakonec zazpívat písničku dle zadání. Na nejlepší opět čekaly diplomy a sladké odměny.

Čtvrteční program začal sestupem do Mostů u Jablunkova, kde děti čekal adrenalinový program. Nejprve si vyzkoušely svou odvahu při jízdě na bobové dráze a pak mohly své štěstí vyzkoušet v zábavném parku vedle. Nakonec si dali oběd v restauraci Grůň dle vlastního výběru a plni dojmů opět vystoupali na chatu Skalka. Na závěrečnou večeři bylo připraveno opékání párků, které však přerušila pravá horská bouřka a průtrž mračen. Večerní program patřil závěrečným vystoupením žáků, ve kterých každý po svém zhodnotili průběh turistického kurzu. Dle jejich prezentací byl cíl turistického kurzu splněn a všichni se v pátek mohli šťastně vrátit do svých domovů s pocitem, že teď už ví, co dělají turisté na svých trasách.

                za fanoušky turistiky z řad pedagogů Dana Dalihodová, Pavlína Kožušníková a Jan Šebesta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *