EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 2023

I láska k cizím jazykům prochází žaludkem

I letos v úterý 26. září 2023 u příležitosti Evropského dne jazyků školní chodbu v 1. patře naší školy zaplnili vybraní žáci 2. stupně se svými stanovišti, na kterých představovali jazyk, osobnosti a zajímavosti celkem z 11 zemí. A protože děti v tomto věku prostě rády jí, čekala je na každém stanovišti za splnění úkolů vždy i nějaká dobrota.

Zhruba polovina stanovišť představovala jazyky, kterým se naši žáci učí ve škole. Znalosti o anglicky mluvících zemích si mohli žáci vyzkoušet na celkem 4 stanovištích. Deváťáci představili nejslavnější osobnosti staré dobré Anglie a za správné odpovědi žáky odměňovali pravými anglickými sušenkami. Za znalost americké angličtiny, kterou děti znají především z filmů s titulky, si pochutnaly na donutech a brownies. Z dalších anglicky mluvících zemí si mohly děti vyzkoušet své znalosti o životě v Austrálii a v USA. Jako sladkou odměnu upekli osmáci výborný australský dezert Lamington a dívky z 8. tříd havajskou pochoutku. Na posledním stanovišti osmáků za vyluštění kvízu ze zajímavostí Francie si žáci mohli pochutnat na populárních makrónkách.

Druhým jazykem, který se děti ve škole učí, je němčina. Z německy mluvících zemí dívky z 8. tříd představily Německo a Švýcarsko. Kromě německých jazykolamů a přiřazování obrázků ke správným pojmům mohly děti ochutnat švýcarskou čokoládu i bonbony a populární německé bonbony Haribo.

Dívky z devítky si nachystaly celkem 4 stanoviště. Na stanovišti věnovaném slovenštině na žáky čekala křížovka s pojmy ze slovenské historie i ze současnosti. Za správné řešení dostali oblíbené korbáčiky. Na ukrajinském stanovišti si zahráli česko-ukrajinskou verzi populární hry Krycí jména a ochutnali „nališniki“- ukrajinské palačinky. Na stanovišti Mexika se děti zapotily s přiřazováním španělských pozdravů a základních frází k jejich českým překladům. Odměnou jim bylo domácí nachos s výborným guacamole. Nejsladším stanovištěm bylo bezesporu Turecko žáků 7. třídy, protože za správné přiřazení vybraných tureckých slov k českým překladům, mohli žáci ochutnat pravý turecký med.

Akce se těšila velkému zájmu žáků i učitelů, kteří s nadšením plnili úkoly na jednotlivých stanovištích. Nezbývá než poděkovat všem 26 dobrovolníkům z řad 7.- 9. tříd, kteří se na projektu podíleli a kteří si za to zaslouží velkou pochvalu.

                           vyučující jazyků 2. stupně

FOTOGALERIE 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *