ŠEDÁ JE TEORIE, ZELENÝ STROM ŽIVOTA

Výuka informatiky v lavicích je i přes všechnu možnou dostupnou interaktivní techniku, digitální technologie nebo roboty, kterými škola disponuje, přece jen odlišná od praxe samotné. A právě proto, aby mohli žáci 8. ročníku naší školy porovnat své nabyté vědomosti s praxí, navštívili dne 26. 4. 2024 VŠB – Technickou univerzitu Ostrava, kde absolvovali prohlídku ve Smart Factory, což je vlastně modelová továrna budoucnosti. Smart Factory byla na VŠB-TU Ostrava vybudována v rámci projektu „Platforma nových technologií“ a uvedena do provozu na podzim 2020. Jedná se o komplexní, špičkově vybavenou laboratoř pro výuku, demonstraci, testování a výzkum technologií využívaných pro digitalizaci průmyslu.

Naši žáci se tak zde mohli seznámit například s robotizovanou automatickou linkou nebo s mobilními průmyslovými roboty, kteří jsou v rámci Smart Factory využívány pro přepravu hotových výrobků a umožňují autonomní pohyb v celém prostoru laboratoře. Zajímavostí pro ně také zcela jistě byla „netradiční“ virtuální realita, protože Smart Factory je možné procházet, objevovat a ovládat také pomocí virtuální reality.

Následně žáky přivítala Home Care laboratoř, která je vlastně supermoderním bydlením s velkým množstvím technologií, které jsou používány v inteligentní domácnosti a ve velké míře zajišťují podporu nezávislého bydlení například seniorů nebo osob s handicapem.

Závěr návštěvy byl zajímavý zejména pro chlapce – jednalo se o Mobility laboratoř, která se zaměřuje na moderní elektronické automobilové systémy. Není nad to mít možnost posadit se do automobilu a “omrknout” moderní systémy přímo uvnitř.

Naše škola v rámci výuky informatiky spolupracuje s VŠB, konkrétně s Technickou univerzitou, již delší dobu a věříme, že se nejednalo o naši poslední návštěvu.

FOTOGALERIE

Mgr. Miroslav Kaňok, vyučující informatiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *