TURISTICKÝ KURZ 8. TŘÍD

Co tě nezabije, to tě posílí!

Dnes již tradiční turistický kurz osmých ročníků se letos uskutečnil od 13. do 17. května 2024 na horské chatě Skalka v Mostech u Jablunkova.

Cesta do kopce byla naší první zkouškou, kterou všichni zvládli, a když se před námi zpoza stromů vyloupla chata, všichni jsme si s funěním oddechli.

Pan kuchař nás odměnil skvělým řízkem s bramborovou kaší. Po krátkém odpoledním klidu nás pan učitel Šebesta naučil pracovat s buzolou a mapou, abychom byli připraveni na středeční bojovou hru. Po večeři jsme se ještě vydali na krátký průzkum okolí k nedaleké chatě Severka.

V úterý po snídani jsme se vydali k opevnění Šance, které jsme si s průvodkyní prošli a byli jsme pochváleni za svou pozornost a znalosti z historie. Cestu zpět nám pan učitel zpestřil hrou „Nálet“, kterou jsme si velmi oblíbili navzdory odřeným kolenům i jiným částem těla. Kdykoliv totiž pan učitel zakřičel slovo „nálet“, museli jsme se do deseti vteřin schovat tak, aby nás neviděl. Večer jsme ještě zvládli turnaj v přehazované a společný plakát o průběhu „turisťáku“ v týmech.

Ve středu ráno jsme začali rozcvičkou, která byla malou přípravou na týmovou práci při bojové hře. Posilnění snídaní jsme se vydali ke kapličce se svatým Hubertem, kde jsme si zasoutěžili v běhu a hodu na cíl šiškou. Cestou na rozhlednu Tetřev nás mírně zaskočil lesní polom, ale vzali jsme jej jako překážkovou dráhu a všichni jsme se vydrápali až na kopec. Pár schodů na vrchol rozhledny už nás nemohlo překvapit. Odpoledne nás čekala velká bojová hra, při které jsme museli využít znalostí práce s buzolou. Všichni doběhli do cíle a nikdo se v lese neztratil.

Ve čtvrtek jsme sešli do Mostů na bobovou dráhu, kterou jsme měli zamluvenou pouze pro sebe na celou hodinu. Svezly se i paní učitelky, když jsme jim namluvili, že budeme brzdit. Cesta do kopce zpět na chatu byla opět náročná, ale vidina táboráku a špekáčků nás hnala vpřed.

V pátek dopoledne jsme dokončili plakáty a naložili kufry do auta. Před chatou jsme si udělali společnou fotku a vydali se na nádraží. Déšť nás zastihl až v čekárně. Unavení ale spokojení jsme se ve Vratimově rozloučili a vydali se domů povyprávět svoje zážitky rodičům.

FOTOGALERIE

nadšení turisté z 8. A a 8. B

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *