APRÍL NEBO ANDERSEN?

Na 1. dubna se děti vždy velmi těší. Je to totiž jediný den v roce, kdy mohou svým spolužákům i učitelům provést nějaký vkusný žertík, který bude přijat s nadhledem a s chápavým úsměvem. Na pátek 1. dubna 2022 se žáci 2. stupně naší školy těšili dvojnásobně, protože konečně po dvou covidových letech se mohla konat u dětí velmi oblíbená akce Noc s Andersenem. Na její organizaci se podíleli paní učitelka Miriam Kludková, paní učitelka Pavlína Kožušníková a pan učitel Radek Huška. Mediálně akci zaznamenal pan učitel Mirek Kaňok (fotky a videa). Nocležníky přišla podpořit i paní ředitelka Martina Pelikánová.

38 žáků s karimatkou a se spacákem v rukou, s velkou svačinou a zvědavostí, co je na nocování ve škole čeká, se sešlo v 17. 00 hodin před budovou školy. Vstupenkou bylo prostěradlo, které využili hned v první části programu, která byla věnována připomínce 200. výročí narození Henricha Schliemanna, objevitele Tróji, a 35. výročí smrti Eduarda Petišky, který napsal dětem velmi dobře známou knihu Staré řecké báje a pověsti. Ve výtvarné dílně si účastníci noci vytvořili masky a kostýmy pro předvedení úryvků z této knihy. Čtěte dále…

Po opravdu překvapivých hereckých výkonech se děti shromáždily v tělocvičně, kde proběhla fyzicky nejnáročnější část večera. V jejím průběhu se žáci pokoušeli zjistit, která postavička z příběhů Medvídka Pú běhá nejrychleji. Připomněli si tak 140. výročí narození Arthura Milneho, který je autorem této oblíbené knížky. Po fyzicky náročné aktivitě si nocležníci odpočinuli při společně četbě povídky Křik, kterou napsal Robert Fulghum, který letos 4. června oslaví 85 let. Jeho knihu Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce, pak využili i k další aktivitě, kterou bylo literární domino.

Následující blok patřil Karlu Mayovi, od jehož narození uplynulo letos právě 180 let a od jeho smrti 110 let. Děti čekal hospodský kvíz o Vinetuovi a psaní názvu akce uzlíkovým písmem kipu. Nakonec si zazpívali oblíbené indiánské písně.

Nocování ve škole se nemůže obejít bez nejslavnějšího českého učitele všech dob, bez Jana Amose Komenského, který se narodil právě před 430 lety. Žáci se rozdělili na 2 skupiny a snažili se najít a zapamatovat si známé Komenského citáty.

Posledním bodem zábavného literárního večera byly aktivity připomínající 160 let od úmrtí autorky nejznámějších českých pohádek Boženy Němcové. Pro tuto hru se organizátoři nechali inspirovat populárním televizním pořadem Kufr. Žáci hádali postavy, zvířata i věci z jejích pohádek.

A protože v nejlepším je třeba přestat, jak se říká v jednom českém přísloví, po pohádkách Boženy Němcové nastal pravý čas na rozbalení spacáků a zalehnutí k spánku. Aby se nocležníkům dobře usínalo, na dobrou noc se promítal krásný film Alenka v říši divů (autor předlohy k tomuto filmu Lewis Caroll se narodil právě před 190 lety) a film Hobit (byl natočen podle knihy J. R. R. Tolkiena, od jehož narození uplynulo již 130 let).

Když se ráno děti rozcházely do svých domovů, někteří si nebyli úplně jistí, jestli to všechno opravdu stihli prožít za jediný večer, nebo to byl jen jeden hodně povedený aprílový večer. Jisté však je, že děti odcházely plné nových kamarádství, zážitků, dojmů i zkušeností, které mohou zužitkovat nejen v hodinách literatury, ale i v životě.

za organizátory Mgr. Pavlína Kožušníková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *