OLYMPIJSKÝ DEN 2024

Pierre de Coubertin: „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se…“

I když do zahájení XXXIII. letních olympijských her zbývají ještě celé 2 měsíce, žáci 5. – 9. tříd naší školy si svůj olympijský den užili již ve čtvrtek 30. května 2024 na svém školním hřišti.

Olympijský den zahájil svým proslovem před nastoupeným žactvem a jejich učiteli předseda Olympijského výboru ZŠ Vratimov, Masarykovo náměstí pan učitel Šebesta. Ve svém projevu prozradil přítomným nejen program sportovního dne, sdělil organizační pokyny, ale také jim připomněl pravidla sportovního chování.

Jednotlivé třídy se pro tento den proměnily v týmy reprezentující různé státy. Takže na hřišti závodili reprezentanti Česka, Kanady, Zanzibaru, Francie, Jamajky, Ugandy, Brazílie, Nigérie, Argentiny a Španělska. Nejprve ve 4 disciplínách soutěžili účastníci individuálně. Ve sprintu na 60 metrů vítězili žáci především svou rychlostí, v hodu medicinbalem bylo zapotřebí využít svou sílu. Mrštnost žáci předvedli v trojskoku z místa a ve skoku v pytli. Pak přišly na řadu disciplíny týmové. Nejprve předvedli svou schopnost spolupracovat v běžecké mix štafetě, pak v silácké disciplíně přetahování lanem a nakonec i v přehazované. Všechny výsledky pan učitel Šebesta pečlivě zaznamenával na výsledkovou tabuli, kterou žáci průběžně pozorně sledovali a počítali si body.

Když se všichni sešli po 13. hodině k slavnostnímu ukončení žákovské olympiády, byly již pro všechny nachystané bonbony a fidorkové medaile pro nejúspěšnější týmy. Na 3. místě se umístili a bronzové kakaové medaile získali reprezentanti Španělska z 9. B. Stříbrné kokosové medaile vybojovali zástupci Francie z 6. B. Školními olympijskými vítězi a majiteli zlatých fidorkových medailí se stali závodníci Nigérie z 8. B.

Po celou dobu olympijského dne se žáci snažili vybojovat pro svůj tým co nejvíce bodů, navzájem se povzbuzovali, fandili si, smáli, vyprávěli si o svých vítězstvích i prohrách. A když se něco nepovedlo, pokřikovali na sebe olympijské heslo Pierra de Coubertina: „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se.“ Po závěrečném „Dnešnímu olympijskému dni nazdar!“ se spokojeně rozešli do svých domovů.

FOTOGALERIE

učitelé z Olympijského výboru ZŠ Vratimov, Masarykovo náměstí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *